Školy v PĚŠKY DO ŠKOLY zabodovaly

Třetí ročník akce Pěšky do školy byl mimořádný jako celý tento rok. Opět jsme vyzvali rodiče, aby i letos na podzim nechali auta doma a ráno vsadili na chůzi. Proč? Protože ráno dělá den! Školní ulice a okolí škol se díky akci Pěšky do školy opět otevřely lidem – školákům a jejich rodičům. Do 3. ročníku, který byl v plánu od 21. září do 26. října, se přihlásil rekordní počet škol – bylo jich 59 + 2 MŠ z celkem 35 obcí! Celkem 21 škol bylo z Prahy a 40 mimopražských. Těší nás, že akce je oblíbená napříč celou Českou republikou. Situaci bohužel po třech týdnech zkomplikovalo opětovné uzavření škol, a tak školy a zúčastněné třídy měly k aktivitám méně času než v předchozích letech. K naší radosti se ale zapojené školy s nepřízní osudu popasovaly na výbornou a mají náš obdiv. A jak to všechno nakonec dopadlo?

Vítězná třída 5. A je ze ZŠ Pod Žvahovem z Prahy 5. Na stříbrném stupni vítězů stane třída 5. A ze ZŠ Písnická z pražské čtvrti Lhotka. Základní škola Pod Žvahovem zabodovala i na 3. místě, bronz získává tamní 1. B, a tak prvňáčci jdou příkladem všem svým starším kamarádům. 😊

Do první pětice se na 4. místě probojovala třída 7. B ze ZŠ Modřice u Brna a 5. místo patří třídě 4. B ze ZŠ Písnická. Ceníme si aktivity všech škol a zapojených tříd, a proto jsme se rozhodli ocenit letos prvních 10 míst. Podrobné výsledky už brzy najdete v tiskové zprávě. Potěšující je, že letos se do akce Pěšky do školy zapojilo také hned několik mateřských škol. Z nich nejúspěšnější byla třída Veverky z MŠ K Roztokům na Praze 6 – Suchdol, kde všechny děti s rodiči vydržely chodit pěšky od 29. září až do 23. října.

Uznání rozhodně zaslouží pražská ZŠ Pod Žvahovem, která děti k cestám pěšky (nebo na koloběžce) motivovala od vyhlášení akce 21. září až do uzavření škol 13. října. V této škole proběhla řada doprovodných aktivit: děti vyráběly školního maskota, soutěžily o nejlépe vyzdobenou helmu, tvořily obrázky a videa, psaly příběhy a básničky o bezpečném cestování do školy. Koukněte se třeba na jejich video. Neméně kreativně pojala akci také v ZŠ Písnická. Děti z 5. A i jejich paní učitelka se podporovaly, aby využívaly pěší dopravu také cestou na kroužky, na nákup nebo cestou pro sourozence do školky. Školy pěší dny pořádaly nejčastěji po dobu jednoho týdne. Nejdéle způsob dopravy sledovali v Liberci v ZŠ Lesní. I další školy chystaly delší pěší akce, ale uzavření škol tyto aktivity bohužel definitivně ukončilo.

Rodiče se nezávisle na školách přidávali k rodičovské výzvě a své zážitky posílali nakonec až do 8. listopadu. Rodičovskou výzvu jsme se s ohledem na situaci rozhodli prodloužit a rodiče tím motivovat k aktivitám s dětmi i mimo školu. Výsledky rodičovské výzvy si můžete připomenout zde.

Prostor před školami se díky akci Pěšky do školy z nepřehledného a nebezpečného parkoviště mění v prostor, kde si hrají děti a povídají rodiče.

Cílem akce Pěšky do školy jsou bezpečné ulice pro chodce. Bude-li u škol méně aut, bude tam bezpečně pro děti, které přijdou pěšky, přijedou na koloběžce nebo na kole. Děti, které chodí pěšky, snáze chápou pravidla silničního provozu a díky tomu se dříve osamostatní. Změna začíná u každého z nás.

Lékaři, imunologové a odborníci na výživu připomínají význam chůze. Ta je pro nás – lidi – přirozená a prospěšná. Spaluje tuky, okysličuje mozek, posiluje imunitu, pomáhá nám zůstat fit, zdraví a v dobré náladě. Po nemoci je chůze vůbec ten nejlepší způsob rekonvalescence.

Celkové pořadí

1. ZŠ Pod Žvahovem 5.A
2. ZŠ Písnická 5. A
3. ZŠ Pod Žvahovem 1.B
4. ZŠ Modřice 7.B
5. ZŠ Písnická 4. B
6. ZŠ Pod Žvahovem 4.A
7. ZŠ Pod Žvahovem 3.B
8. ZŠ Pod Žvahovem 2.B
9. ZŠ Lesní 2.B
10. ZŠ Pod Žvahovem 2. A
MŠ K Roztokům(MŠ hodnocena zvlášť, kvůli uzavření škol od 13. 10.) Veverky

I vy můžete přispět

Chcete dýchat ve vašem městě čistý vzduch namísto koktejlu zplodin?
A co takhle mít možnost chodit městem pohodlně a bezpečně pěšky?

Podpořte nás