Pěšky na Hlavák zase o trochu lépe

Je nějaké místo, které vás jako chodce štve? Ozvěte se! Zlepšit své okolí se může pokusit každý z nás, třeba s pomocí portálu Chodci sobě. Někdy mohou velkou službu udělat i relativně malé změny, třeba vrata a pár nastříkaných symbolů chodce.

Pamatujete si ještě starý chodníček okolo Magistrály na Hlavní nádraží? Zcela nedůstojný úzký proužek, z jedné strany špinavá zeď, z druhé svištící auta. Ojedinělí odvážní chodci se snažili být co nejrychleji pryč, zbloudilí turisté tu bojovali s kolečkovými kufry a doufali, že nikdo nepůjde proti nim. Chodník se dočkal rekonstrukce v roce 2020. Nový chodník je krásný, široký, u Muzea navíc přibyl i přechod, takže pěšáci už nemusí do podchodu. Cesta od Muzea na nádraží byl najednou úplně jiný zážitek, za který jsme byli vděční a ani si nevšimli, že čím byl chodník blíž k Fantově budově, tím byl užší, až nakonec úplně zmizel v nájezdu do garáží.

Tento podstatný nedostatek ale neunikl bystrému oku studenta Martina, který na to upozornil prostřednictvím portálu Chodci sobě, a dokonce navrhnul i vhodné řešení. Martin je všímavý, nezištný a skromný mladý muž, který se zajímá o dění kolem sebe a prostředí, které přesahuje práh jeho vlastního bytu. A navíc má vůli i schopnosti přispívat k jeho zlepšení a tím i k lepšímu a zdravějšímu životu v Praze. Stal se naším nepostradatelným pomocníkem při správě portálu Chodci sobě. Všímá si míst, kudy chodí, přemýšlí o nich a snaží se upozornit na drobné i rozsáhlejší problémy. „Moc dobře vím a chápu, že samotná Praha na vše nestačí, takže se snažím být jejíma záložníma očima, které vidí i to, co by jinak jejímu zraku uniklo,“ říká Martin, kterého jsme letos nominovali na cenu Křesadlo. Martin totiž nejen zadává nové podněty, ale také pro nás mapuje a dokumentuje to, co se s pomocí portálu Chodci sobě podařilo vyřešit. Jen za loňský rok nám podal zprávu o 153 vyřešených podnětech. Máme radost z každého zlepšeného místa, z toho že portál „funguje“ a že veřejná správa slyší hlas svých občanů.

A jak to dopadlo s chodníkem k nádraží? V dubnu letošního roku byla zprovozněna nová pěší cesta, místo neprostupné zdi se nabízí posuvná vrata a chodci mohou pohodlně dojít vyznačeným koridorem až na první nástupiště Hlavního nádraží. Buďte jako Martin, koukejte se okolo sebe a nebojte se upozornit na to, co vás štve. Možná, že právě váš podnět přispěje k tomu, že Praha bude zase o kousek přívětivější

I vy můžete přispět

Chcete dýchat ve vašem městě čistý vzduch namísto koktejlu zplodin?
A co takhle mít možnost chodit městem pohodlně a bezpečně pěšky?

Podpořte nás